Om du har haft svårt att sova under en längre period
Sömnproblem är en av de absolut tydligaste varningsklockorna på att allt inte står rätt till. Problem med sömnen kan dels innebära att du har svårt för att somna eller att du vaknar upp mitt i natten, men även att du sover betydligt mer än i vanliga fall eller känner dig trött under dagarna. Men vad innebär en längre period? Det kan vara svårt att säga, men upplever du att du haft sömnproblem längre än några veckor och det samtidigt påverkar din vardag negativt med exempelvis svårt med koncentration, ovanlig trötthet, svårt att hantera känslor och liknande så är det en bra idé att söka hjälp.
Om du har svårt att koncentrera dig
Visst, vi alla har perioder då koncentrationsförmågan dalar. Kanske flyger tankarna iväg när du är uttråkad på jobbet eller försöker lyssna på en urtråkig föreläsning. Detta är givetvis helt normalt.
Det är dock när du börjar ha svårt för att koncentrera dig på sådant som du tidigare inte haft problem med, eller glömma bort viktiga saker såsom att låsa dörren, stänga av spisen eller hämta barnen på dagis som du bör se över hur du egentligen mår. Har du svårt att fokusera på handlingen i en film, svårt att förstå innehållet i ett mail eller svårt att hålla fokus i ett samtal är det dags att söka hjälp.
Om saker som tidigare gjorde dig glad inte känns betydelsefulla längre
Om du någon gång drabbats av en depression känner du garanterat igen känslan av att inte kunna bli exalterad eller uppfylld av någonting. Saker som du tidigare älskade att göra, oavsett om det var att titta på fotboll, dansa balett, måla eller träffa dina vänner, känns de inte intressanta längre. Om du känner så är det dags att ta kontakt med en psykolog för att få hjälp att må bättre igen.
Om personer i din omgivning frågar hur du mår
Även när vi känner oss som mest nedstämda är det vanligt att försöka hålla god min och dölja smärtan, vilket till en början kan göra det svårt för vänner, familj, partners och kollegor att se hur vi egentligen mår. Men till slut kommer förhoppningsvis de närmsta personerna i din omgivning märka att något inte står rätt till. Detta är inte bara ett tecken på att du borde sträcka ut handen för att be om hjälp, utan även att det finns personer i ditt liv som verkligen bryr sig om dig.
Om självförtroendet och självkänslan har sjunkit till botten
När vi känner oss nedstämda eller deprimerade är det inte ovanligt att känslorna spiller över på självkänslan och självförtroendet. Om du ständigt tar på dig skulden för saker som inte är ditt fel, klankar ned på dig själv och i allmänhet har tappat din självrespekt så är det definitivt värt att ta kontakt med en psykolog eller psykoterapeut för professionell hjälp.