Hem  »  Blogginlägg   »   Hallå där, Karin Hansdotter

Hallå där, Karin Hansdotter

Karin är leg. psykoterapeut, med en grundexamen som socionom. Hon har mångårig erfarenhet av att möta människor med beroendeproblematik och med psykisk ohälsa av olika slag. Karin jobbar både med längre och kortare terapier, med både individer, par och grupper.

Du är legitimerad psykoterapeut med mångårig erfarenhet. Vill du berätta lite kort om dig själv och hur du jobbar med klienter? 

Jag fick min legitimation som psykodynamisk psykoterapeut 2014, men har jobbat under handledning med terapier sedan 2005.

Jag har under mitt yrkesverksamma liv först som socionom och sedan efter vidareutbildning till psykoterapeut, arbetat mest med personer med psykisk ohälsa och missbruksproblematik. 

Med stora tänkare som Kierkegaard och ett gäng objektrelationsteoretiker har jag försökt förstå människors olika val och förhållningssätt till livet där ute. Det är hemifrån man startar (Winnicott) och för att förstå människan måste jag finna henne där hon är (Kierkegaard). Därifrån utgår jag i mina möten med patienter av olika slag.

Nu närmar vi oss jul och det förknippas ofta med alkohol. Hur tror du att högtider, såsom julen, påverkar människors alkoholvanor?

Vi går snart in i lite ledighet och upplever många olika känslor förknippat med den ledigheten. Vi kanske har jobbat ”ända in i kaklet” och har svårt att varva ner. Dels kan det vara där flaskan tas till eller det faktum att julen också är förknippat med ledighet och ökad alkoholkonsumtion. Julen är för många förknippat med familjetillställningar av olika slag, men många känner ännu mera av ensamhet. 

I denna tid i december finns det många som på olika sätt löser sin ensamhet eller mående med att använda alkohol. Primärt lindrar det, men efter hand, några glas senare, leder det till negativa spiraler. Abstinensen efter mera alkohol känns i ångesten, som man i sin tur lindrar med att dämpa sig med ett glas till. 

Har du tips på hur man kan hantera sin alkoholkonsumtion under julen om man är orolig över att dricka för mycket?

Om du tycker att du ibland dricker för mycket, stanna upp och fundera över vad det är som hindrar dig från att dra ned på mängden eller avstå helt? Det finns hjälp att få inom primärvården, men också hos många av oss psykoterapeuter som försöker möta dig där du är. Det hjälper att börja med att sätta ord på dina upplevelser eller din vånda. I det området kan en förändringsprocess starta till ett helare, nyktrare liv.

Har du tips på hur man hanterar en närstående som man är orolig för har hamnat i ett riskbruk eller alkoholberoende?

Till dig som känner någon i riskzon till för mycket drickande, fråga och kommentera. Föreställningen hos många är att inte vilja förvärra genom att påtala det man ser, men jag har snarare i kontakt med människor i riskzon hört att de saknar reaktioner från sina nära vänner eller anhöriga. Tänk om någon reagerat istället och uppmärksammat det vederbörande försökt dölja. 

This site is registered on wpml.org as a development site.