Med Coronavirusets framfart i Sverige är det många som är oroliga över framtiden. Många arbetar hemifrån enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Många har varslats från sina jobb. När framtiden är oviss är det naturligt att vi börjar tänka mer på den. Negativa tankar om framtiden kallas i vardagstal för oro. “Hur kommer framtiden att bli? Jag kanske aldrig kommer att få ett jobb igen. Hur länge kommer jag behöva jobba hemma? Tänk om jag inte klarar mig ekonomiskt?” Framtiden är oviss just nu, och de flesta tycker att det är besvärligt att inte veta hur vår tillvaro kommer att se ut om några veckor och månader.
Ovisshet är en känsla som aktiverar oss till att börja fundera ut hur vi ska hantera olika scenarion. Funktionen med oro är att identifiera risker att förbereda oss inför. Funktionen är fantastiskt bra om det finns ett konkret problem att lösa. Många upplever en ökad känsla av kontroll när de funderar över ett problem. Men när vi oroar oss leder våra funderingar inte alltid närmare en lösning. Dessutom mår vi oftast sämre av oron och det är vanligt att man känner sig nedstämd, stressad eller tömd på energi.
Vissa tenderar att vara lagda åt att istället tänka negativa tankar om dåtiden. “Jag skulle inte ha gjort si eller så”, “hur kunde jag vara så dum att jag…”, “kunde vi hanterat den här krisen annorlunda?”. Den här typen av tankar kallas i dagligt tal för ältande. Funktionen med dessa tankar är att rannsaka oss själva och vårt eget agerande för att göra bättre nästa gång. Även här kan många som ältar känna en belönande känsla av kontroll och kanske ha en bakomliggande uppfattning av att “det är bra att jag funderar över detta.” Tyvärr fastnar vi gärna i dessa negativa tankar om dåtiden, vilket leder till att vi dömer oss själva mer än vi kanske förtjänar.
2-minutersregeln för att identifiera oro och ältande
Om du oroar dig och ältar mycket kan du testa tvåminutersregeln. Efter två minuters funderande, ställ dig själv följande frågor:
- Har jag kommit närmare en lösning på problemet ?
- Mår jag bättre av att fundera på det här ?
Om svaret är nej, är det stor risk att du oroar dig eller ältar.
Tips på vad du kan göra för att komma ur oro och ältande
1. Notera mentalt (eller på papper, t.ex. “Jag har fastnat i ältande.”) utan att klanka ned på dig själv att du hamnat i orostankar eller ältande.
2. Gör något konkret och försök ägna din fulla uppmärksamhet åt det. Gör gärna något som du tycker känns meningsfullt och som du mår bra av.
Några exempel är:
- Lyssna på en låt du gillar och sjung med.
- Ta en promenad och välj något att uppmärksamma t ex alla ljud som du hör.
- Prata med någon du tycker om och ägna din fulla uppmärksamhet på personens röst, sätt att röra sig och på samtalet.
Om du har svårt att hantera dina negativa tankar på egen hand finns det psykologhjälp att få utan att du behöver ta dig till någon mottagning. Via Ahums digitala plattform kan du genomgå behandlingsprogram med fokus på att hantera dina tankar.
Ibland kan det också vara hjälpsamt att bara dela med dig av dina tankar. Du kan enkelt ta kontakt med en psykolog i Ahum Chatt och få hjälp direkt.